Japonya'nın Uzay Araştırma Organizasyonu JAXA'nın, geçtiğimiz yıl Ryugu adlı göktaşına gönderdiği uzay aracından ilk görüntü geldi.

 

27 Haziran 2018 tarihinde Ryugu'ya ulaşan ve orada çeşitli çalışmalar yapan Hayabusa 2, Ryugu'nun fotoğrafını çekti. Geçtiğimiz yıl Ryugu asteroitinin yörüngesine yerleştirdiği Hayabusa 2, çektiği fotoğrafın ardından bugün göktaşının yüzeyine iniş yaptı.

JAXA, Ryugu'dan ilk örnek maddelerin toplandığını duyurdu. Bu örnek maddelerin, Güneş Sistemi'nin oluşumuna ve evrimine dair çok önemli bilgiler verebileceği düşünülüyor.

Hayabusa'nın Ryugu'ya ilk dokunuşu bugün TSİ 02.30 gibi gerçekleşti. Asteroitin yüzeyine 5 gram ağırlığında bir mermi ateşleyen Hayabusa, ortaya çıkan maddeleri üzerindeki robotik kol yardımıyla topladı. Bu işlemin başarıyla sonuçlanmasının ardından ise uzay aracının yüzeyden ayrılıp tekrar yörüngedeki yerine döndüğü belirtiliyor.

Uzay aracı önümüzdeki bir yıl boyunca toplamda iki kez daha örnek toplama girişiminde bulunacak. Uzay aracının topladığı örneklerle beraber 2020 yılında Dünya'ya ulaşması bekleniyor.