Uyarı: 5G'nin hayatınızı hemen değiştirmesini beklemeyin.

 

Grand Central Terminal's Vanderbilt Hall'un sedat taşı ve mermer iç kısmında mor ve macenta patlamasını kaçıramazsınız. T-Mobile, en azından geçici olarak, New York simgesine damgasını vuruyordu.

Bu ayın başlarında telsiz taşıyıcısı Metro ön ödemeli kolunun yeniden markalanmasını teşvik etmek için bir pop-up etkinliği düzenlemişti, ama bunu gerçekten umursamıyordum. 5G demo vaadiyle hazırladım.

Ve bir Amazon Echo akıllı hoparlörünün dev bir kopyasının yanına sıkışmış salonun küçük bir bölümünde, 5G için hazırlanmış cihazların ve deneyimlerin rastgele bir koleksiyonuydu. Gerçek zamanlı kontroller ve veri alışverişi için ağa dokunabilecek bir dron vardı. Bir egzersiz bisikleti ve kulaklık, kovboy temalı sanal gerçeklik deneyimi vaat ediyordu. Artırılmış gerçekliğin bir örneği olarak CEO John Legere gibi T-Mobile yöneticilerinin fotoğraflarını içeren bir şarap şişeleri koleksiyonu - akıllı telefonunuzu bir şişeye doğrultun ve Legere, T-Mobile'in inovasyonunun nasıl bir şey olduğu hakkında biraz bilgi vererek ekranda canlanıyor sarhoş edici."

Başlamak için istekli, o 5G ağına ne zaman girebileceğimi sordum.

Bir T-Mobile sözcüsü, "simülasyonların" olduğunu açıklayan "Henüz 5G ayarlanmadı" dedi.

Hayal kırıklığımı gizlemek zordu. Ama şaşırmamalıydım - bu son birkaç yıldaki 5G yutturmaca hikayesiydi. 5G'nin neye benzeyeceğine dair tonlarca söz ve fantezi gösterimi yapıldı, ancak çok az somut gerçek dünya örneği vardı.

Değişen, Verizon'un 5G tabanlı ev genişbant servisini (bir çeşit) başlatması ve AT&T bu yıl bir mobil 5G servisi başlatmaya hazır olmasıyla değişiyor. Dünyanın dört bir yanında Kore, Japonya ve Çin’deki taşıyıcılar önümüzdeki 5G’deki büyük 5G’yi atmaya hazırlanıyor.

Yeni nesil hücresel teknoloji olan 5G, hayatınızı hız ve yanıt verme hızındaki büyük bir artışla değiştirmeyi vaat ediyor. Kendi kendini süren otomobiller, teletıp ve bağlı cihazların yeni bir evreni gibi uygulamaları güçlendirecek. Gelecek yılın ilk yarısında 5G akıllı telefonların gelmesini bekleyebilirsiniz.

Kötü haber: Hayatınızın henüz değişmesini beklemeyin. Herhangi bir yeni teknolojide olduğu gibi, 5G de bazı artan acılara maruz kalacak ve birçok insan için söz verilen hızlar tutarlı bir şekilde - veya hiç görünmeyebilir. 5G'nin ilk günlerinde neye benzeyeceği konusunda bir fikir edinmek için birkaç uzman ve telekom endüstrisi yöneticisiyle konuştum.

5G yarışlarına kapalı
ABD taşıyıcıları, 5G kutup pozisyonu için erken jokey yapmaya başladılar - Verizon, 2015'te saha denemeleri hakkında konuştu. Gelişmiş ağlar, bir sonraki büyük şey olduğu için, her taşıyıcı, hizmet kalitesi konusundaki itibarını desteklemeye istekli, tüketicilere dönüştürmeyi umuyor. onların yoluna gidiyorum.

Sprint, 2019 yılının başlarında ülke çapında ilk 5G şebekesini kurma sözü verdi. Sprint müşterileri kazanmış olsa da, bu yıl New York, Chicago ve Los Angeles dahil dokuz şehre 5G yetenekleri sunarken bu yönde büyük bir adım atacak. Servis gelecek yıl başlatana kadar 5G’ye erişeme.

T-Mobile, bu yıl 30 şehirde 5G'yi (New York ve Los Angeles dahil) dağıtacağını, ancak 5G telefonları hazır olmadığı için 2019'a kadar da hizmet vermeyecağını söyledi.

 

İki şirket birleştirme konusunda anlaştılar ve T-Mobile, Sprint'in radyo hava dalgası varlıklarının tek başına olduğundan daha hızlı bir 5G ağı kurma kabiliyetini güçlendirdiğini söyledi. T-Mobile Operasyon Direktörü Mike Sievert, Ağustos ayında yaptığı röportajda, şirketin 2024'e kadar ortalama 450 Mbps'lik hızlarla, ülkenin yüzde 90'ına 100 megabit hıza ulaşmayı hedeflediğini söyledi.

AT&T, bu yılın ilerleyen saatlerinde Atlanta ve Dallas da dahil olmak üzere bir düzine pazarda mobil 5G'ye sahip olacağını söyledi. Ancak kapsamın ne kadar geniş kapsamda olacağı belli değil.

Bu ayın başlarında Verizon, Los Angeles, Sacramento, Dallas ve Indianapolis'teki belli mahallelerde Home 5G genişbant hizmetini başlattı. Ancak şirket 5G'nin özel bir versiyonunu kullanıyor - endüstri standardı değil - bazılarının başlangıç ​​çizgisine girdiğini iddia etti. Verizon, bu yılki ilk ticari satış sınırını genişletmeyeceğini ve gelecek yıl endüstri standardına geçtiğinde hizmeti daha fazla eve vermeye başlayacağını söyledi.

Verizon, mobil servisini gelecek yılın başlarında başlatmayı planlıyor ve bazı alanların saniyede 5 gigabit alabildiğini ve cihazın ve ürünün başkan yardımcısı Brian Higgins'e göre, en hızlı ev genişbant bağlantısının beş katını alabileceğini söyleyen ağ hızları konusunda iddialı planları var. pazarlama.

Verizon'u ev genişbant planları hakkında alay ettikten sonra, T-Mobile şimdi de 5G genişbant işine girmek istediğini söylüyor.

O zaman 6G'den çoktan bahseden bir kablo şirketi var.

Tüm bu planlar kafanızı döndürmek için yeterli.

T-Mobile Baş Teknoloji Sorumlusu Neville Ray Mart ayında düzenlediği basın toplantısında, “Bu biraz kafa karıştırıcı, değil mi? Bu beni şaşırtıyor ve bunu bir yaşam için yapıyorum.

 

5g 2 

 

Telefonlara karşı 'Pucks'
2017 Mobile World Congress fuarında, Verizon'un baş bilgi ve teknoloji mimarı Roger Gurnani, iki şirketin 5G geliştirme konusundaki çalışmaları hakkında konuşmak için bir Samsung tablet etkinliği sırasında sahneye çıktı.

Gurnani devam eden saha denemelerinden bahsetti ve sonunda bir Samsung 5G telefonu görebileceğimizi söyledi. Şaka yapıp yapmadığı belli değildi - onun yanındaki Samsung yöneticisi öneriye şaşırmıştı.

Bu yılki Mart'taki şovu ileri ve şimdi 2018’in derinlerine çektik ve kesin olan tek şey 5G telefonun olmadığı.

Bu telefonlar henüz hazır olmadığından, AT&T, cihazlarınıza taşınabilir bir internet bağlantısı sağlayarak, 5G sinyalleri yakalayan ve Wi-Fi yayınlayan "diskleri" veya mobil noktaları açmayı planlıyor.

4G LTE ilk kez yuvarlandığında diskler ve dizüstü kartlar yaygındı, çünkü yeni nesil kablosuz bir cihazda çalışan bir cihazı serbest bırakmanın en kolay ve en ucuz yoluydu.

Muhtemelen, muhtemelen asla kullanmayacaksın. Bunlar bazı LTE günlerinde bile niş cihazlardı, ancak bazı insanlar bunları geçici bir Wi-Fi ağının çalışması için çalışmak için kullanıyor.

İlk 5G telefonlara muhtemelen daha fazla ilgi duyuyorsunuz. Qualcomm Başkanı Cristiano Amon, Temmuz ayında gerçekleşen kazanç konferansında yaptığı konuşmada, amiral gemisi Qualcomm Snapdragon 800 platformunu kullanan her cep telefonu üreticisinin, 2019 için önceden tahmin edilenden bir yıl önce 5G'li bir telefon hattı olduğunu söyledi.

Ancak, erken toplu işlemin, 4G telefonlarının başını sallayan bazı sorunlardan muzdarip olabileceğine dikkat edin. HTC Thunderbolt gibi aygıtlar hantaldı, pil ömrü zayıf ve aşırı ısınma eğilimindeydi.

Sprint ve LG, ABD'de ilk 5G destekli akıllı telefonu yaratma sözü verdi ve Sprint ürün pazarlama direktörü John Tudhope, şirketlerin 4G'deki sorunları dikkate aldıklarını söyledi.

T-Mobile’in Ray’i, birinci sınıf bir geminin 5G’ye ulaşacağını beklediğini söylerken, AT&T Baş Teknoloji Sorumlusu Andre Fuetsch, Thunderbolt’a benzeyen 5G teknolojisine özel olarak inşa edilmiş telefonlar olabileceğini söyledi.

 

5g 1

 

İlk başta sivilceli kapsama
Bu erken günlerde 4G LTE ile bir başka sorun kapsama boşlukları oldu. Bir dakika, yüksek hızlı çevrimiçi erişimin ve video akışının tadını çıkarıyordunuz ve ardından 3G'ye geri çekilirken her şey durma noktasına geldi. 4G alanına girseniz bile, telefon bunu genellikle tanımaz.

PricewaterhouseCooper danışmanı Dan Hays, "Tüketiciler, ilk 5G ağlarının aynı hastalıklardan zarar görmesini kesinlikle beklemelidir" dedi.

5G'nin ne kadar hızlı olması gerektiği göz önüne alındığında - 10 ila 100 kat daha hızlı bir yerde - bu sefer daha dramatik bir düşüş olabilir. Bu, özellikle en hızlı kablosuz hızları sağlayan süper yüksek frekanslı radyo dalgaları için geçerlidir, çünkü genellikle kısa menzilleri vardır ve kolayca bozulabilirler.

Accenture Strategy'in genel müdürü Jefferson Wang, "Saatte 60 mil hızla bir otoyolda gideceğinizi ve ardından 10 mil hızla giden bir caddeye sıkıştığınızı düşünün," dedi. "Bu bir sarsıntı."

Genellikle milimetre dalga spektrumu olarak adlandırılan yüksek frekanslı hava dalgaları, çok daha fazla "küçük hücre" veya hücresel sinyalleri yayınlayan ve taşıyan kompakt kutular gerektirir. Federal İletişim Komisyonu, bu kutuların daha hızlı konuşlandırılması için kapıyı açtı, ancak büyük olasılıkla bu kadar yakın olmasını istemeyen yerel belediyelere ve sakinlerine karşı çıkacak. Bu, teknolojinin tüm coşkusu arasında potansiyel bir gerilim noktasıdır.

Taşıyıcılar yeterince küçük hücrelerin konuşlandırılmaması durumunda, milimetre spektrum aralığının dışına çıktıkça başka bir yerde bir düşüşle, muhtemelen yoğun hız ve kapasiteye sahip küçük alanlarla karşılaşırsınız.

Taşıyıcılar, 5G için daha düşük frekanslı hava dalgaları ile kapsama alanı oluşturmayı amaçlamaktadır, bu da daha geniş kapsama alanı ve 4G'ye dramatik bir şekilde düşme şansı sunmaktadır.

Sprint Baş Teknoloji Sorumlusu John Saw, Mart ayında yaptığı açıklamada, "Sprint'in 5G deneyimi daha üniform olacak," dedi.

Ancak, tüm operatörler için 5G kapsamı olmayan birçok alan olacak. Bu, özellikle bu yıl ve 2019’da göreceğimiz dağıtımlar için geçerlidir.

İyi haber: Taşıyıcılar ayrıca 4G ağlarını daha yüksek hızlarda geliştiriyorlar, böylece geçiş o kadar kötü olmayacak. Hepsi, mevcut hızları önemli ölçüde artıran Gigabit LTE adlı bir teknolojiyi kullanıyor. Samsung Galaxy S9 ve iPhone XS gibi telefonlar zaten erişebiliyor.

Fiyat artışları?
Diğer bir endişe, 5G'nin piyasaya sürülmesiyle fiyatların değişip değişmeyeceğidir. Eski Sprint CEO'su Claure, Mart ayında MWC’de düzenlenen bir açılış konuşmasında, 5G’nin premium fiyat etiketi ile premium hizmet olarak pazarlanmasını beklediğini söyledi.

Sprint, bunun hala yeni CEO Michel Combes’in altında bir düşünce olup olmadığını yorumlayamıyordu, ancak T-Mobile Sprint ile anlaşmasını tamamlarsa planlar değişebilir.

Bu rekabetçi ortamda bu kadar çılgınca mı? Wang, modelin zaten ev genişbantı için bulunduğunu belirtti.