Facebook yeni mesajlaşma özelliklerini açıkladı, ancak en zor projeleri hala çalışmalarında. Facebook'un merkezinde gri bir kanepede oturan Stan

Chudnovsky, insanların onsuz yaşayamayacağı hakkında konuşmaya başladı.

Sosyal ağın Messenger servisinin başı yiyecek, barınak veya sudan bahsetmiyor. Bunun yerine, şu anda ne yaptığımıza işaret ediyor: iletişim kurmak.

Chudnovsky, zengin Rus aksanı konferans salonunu doldurarak, "Uzun süre başka insanlarla konuşmadan yaşayabilecek hiçbir insan yok" dedi. "Altı ya da dokuz ay ve konuşacak başka bir insanınız yoksa çıldırırsınız."

Mesajlaşmanın geleceğini şekillendirmek, sohbet ederken mavi yapışkan notlarla uğraşmaktan “insanlığın en ince unsuruna çalışmak” gibi hissettiriyor.

Chudonvsky'nin Messenger'ı - ve genel olarak mesajlaşma - sosyal ağ dönüşümünde Facebook'un geleceğinde daha büyük bir rol oynayacak. Dünyaya bebek fotoğrafları veya öğle yemeği menüleri göndermek için uzun bir yer olan Facebook, mahremiyete artan oranda prim veriyor. Daha fazla Facebook kullanıcısı, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in dijital salonlar dediği sanal alanlarda küçük bir arkadaş grubuna veya aileye gönderiler paylaşıyor.

Daha samimi ayarlara yönelik arzu, Facebook hava akımcılarının kendi gizlilik tehditleri, kullanıcı verisi sızıntıları ve liderlik sıkıntıları karşısında büyük baskı yaratmasıyla ortaya çıkıyor. Sosyal ağ, aktivistler ve politikacılar tarafından yıllardır hedef alınmıştır. Yine de, şirketi çevreleyen skandal büyümesini etkilememiştir. Her ay yaklaşık 2.38 milyar insan sosyal ağa giriş yapmaktadır.

Mart ayında Zuckerberg, mesajlaşma dahil şirketin özel alanlarına odaklandığını söyledi. Bir girişim: Messenger, WhatsApp ve Instagram kullanıcılarının uygulamaları değiştirmeden birbirlerine mesaj göndermelerini mümkün kılmak. Bu teknoloji devinin en zor projelerinden biri.

Silikon Vadisi'nin resmi kıyafetini tercih eden Chudnovsky - tanıştığımızda siyah bir tişört, kot pantolon ve gri kapüşonlu giydi - Facebook Messenger'da çalışan yaklaşık 1000 kişilik bir ekibi yönetiyor. Facebook'un mesajlaşma kullanıcıları için zorlu bir rekabetle karşı karşıya olduğunu biliyor; çünkü pazar, WeChat, Line ve Apple'ın iMessage'ı da dahil olmak üzere seçimlerle doludur. Onun ve daha geniş Facebook ekibinin hedefi, kullanıcıların her gün geri gelmek istedikleri özel bir alan yaratmak zorunda.

Yüzeyde, Messenger iyi gidiyor gibi görünüyor. Analitik firması App Annie'ye göre, 2018 yılında en çok indirilen uygulama, sosyal ağın ana uygulamasını geçiyordu. Ancak insanlar da her ay daha fazla zaman harcıyor, Uygulama Annie'nin 2019 tarihli Mobil Durum Raporuna göre, Messenger'la karşılaştırıldığında Snapchat, Line ve Facebook'un sahip olduğu WhatsApp gibi diğer mesajlaşma uygulamalarında.

Salı günü, Facebook, Messenger'ın aylık 1.3 milyardan fazla aktif kullanıcının işletmelerle etkileşimde bulunmasının yanı sıra yakın arkadaşlarla daha fazla zaman geçirmelerine yardımcı olmak için tasarlanan yeni özellikleri açıkladı. Şirket, San Jose'deki F8 geliştirici konferansında özellikleri ortaya koydu.

Facebook ayrıca işletmelerin müşterileri bulmasını kolaylaştırmak, randevuları almak ve müşteri hizmetleri sunmak için yeni araçlar yayınlamayı planlıyor.

Messenger kullanıcıları, sosyal ağın bu yılın ilerleyen saatlerinde küresel olarak kullanıma sunmayı planladığı bir özellik olan videoları birlikte izleyebilecekler. Ayrıca, sosyal ağ, mesajlaşma uygulamasında, kullanıcıların siz ve en yakın arkadaşlarınızın birbirleriyle paylaştığı fotoğrafları, videoları ve diğer içerikleri görebilecekleri bir yer yaratıyor. LightSpeed ​​adlı bir projenin parçası olarak Facebook, mesajlaşma uygulamasını yeniden oluşturuyor, bu yüzden 2 saniyeden daha kısa sürede başlıyor ve akıllı telefonunuzda daha fazla yer kaplamıyor. Facebook Messenger yeni bir masaüstü uygulaması başlatıyor.

Facebook Messenger'ın tüketici ürünleri müdürü Asha Sharma röportajda, “Sadece insanların sahip oldukları ve arzu ettiği bu bağlantıları kolaylaştırmaya yardımcı oluyoruz” dedi.

Mesajlaşma'nın geleceği
Yeni Messenger özelliklerinin birçoğu, uygulamanın WhatsApp ve Instagram doğrudan mesajlaşma ile entegrasyonu gibi en dramatik değişikliklerine bir başlangıç ​​gibi görünmektedir. Facebook, uçtan uca şifreleme olarak bilinen ek güvenliği, varsayılan olarak Messenger ve Instagram'da birbirlerine gönderen iletilere eklemeyi planlıyor. Teorik olarak, bu mesajların içeriğini gönderen veya alıcı dışındaki herhangi biri tarafından görülmesini engeller.

Bazı analistler, Facebook'un mahremiyet konusundaki pivotunu basitçe devlet soruşturmasından işine karşı koruma stratejisi, yönetmelik çağrısı ve ABD Senatörü Elizabeth Warren'ın şirketten ayrılma önerisini artırdığını düşünüyor. Eleştirmenler, bütün servislerin birbirine bağlanması durumunda, onları ayırmanın daha zor olacağını söylüyor.

Forrester Research’te analist olan Fatemeh Khatibloo “Bu riske karşı tam bir savunma mekanizması” diyor.

Chudnovsky, hizmetleri bütünleştirmenin temel bir kullanıcı isteğine hitap ettiğini söylüyor. Kullanıcılar herhangi bir mesajlaşma uygulamasında herhangi biriyle konuşabilmek istiyor. Facebook sadece bunu gerçekleştirmeye çalışıyor, diyor ki, Facebook'un mesajlaşma servislerini entegre etme fikriyle gelen grubun bir parçasıydı.

Sosyal ağ, kullanıcıların bir ay veya yıl sonra mesajlarını otomatik olarak silmelerinin bir yolunu da araştırıyor. Bu özelliği oluşturmak bile kolay değil. Bazı kullanıcılar, belli bir süre sonra mesajlarından kurtulmak isteyebileceklerini ancak fotoğraf ve videolar saklayabileceklerini söylüyor.

“Bütün bu şeyler insanların istediği şeyler” dedi. “Ve onları doğru şekilde ulaştırmanın bir yolunu bulmalıyız.”

Zoru başarmak, üstesinden gelmek
Chudnovsky ile sohbet etmenin, zamanlamanın ve verilerin kararlarının çoğunu yönlendirdiği açık.

Soğuk Savaş sırasında Sovyet Rusya'da Yahudi olan Chudnovsky, Amerikalı romancı Jack London'un eserlerini okuduktan sonra San Francisco'ya taşınmayı hayal etti.

Bununla birlikte, bunu Körfez Bölgesi'ne yapma ihtimali ona karşıydı.

“Ayağımı San Francisco topraklarına hiç atma olasılığı muhtemelen aya gidecek kadar yüksek değildi” dedi. "Ama benzer bir mahalledeydi."

1990'larda Moskova Devlet Üniversitesi'nden bilgisayar mühendisliği ve psikoloji dereceleriyle mezun olduktan sonra, Chudnovsky, Rusya'dan ayrılmanın tam zamanı olduğuna karar verdi.

İngilizce konuşamıyordu ama kod yazabiliyordu. Ve Silikon Vadisinde, önemli olan da buydu. Danışman olarak çalışırken, meslektaşları ile yaptığı konuşmalarda İngilizce aldı. Seinfeld'i izleyerek daha fazla büyüdü.

Tickle adında artık feshedilmiş bir sosyal ağ da dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda birlikte kurulduktan ve çalıştıktan sonra, büyümeye, kurumsal stratejiye ve özel operasyonlara başkan yardımcısı olarak geçti. Chudnovsky bir gün Zuckerberg ile şirketler arasında bir anlaşma yaptı. İşte Facebook ortak kurucusu Chudnovsky'nin sosyal medya şirketine katılması gerektiğini söyledi. Ancak Chudnovsky'nin, PayPal'ın Ebay'dan ayrılması da dahil olmak üzere, tamamlamak istediği bitmemiş projeleri vardı.

Spinoff olduktan sonra, yüksek bir not bırakma zamanı geldiğini fark etti. Bu yüzden 2015 yılında Facebook'a mesajlaşma ürün müdürü olarak katıldı. Mayıs ayında Messenger başkanlığına terfi etti.

Chudnovsky, ürünün yönünü belirlemesine yardımcı olması için ekibine güvendiğini söyledi.

“Kararların yüzde 50'sine düştüğünde,” dedi. “Muhtemelen en iyi cevabı bilmediğimi tanıyan ilk kişi benim.” Dedi.

Her sabah, Messenger’ın şefi olan Sharma, Chudnovsky’den onun için ne yapabileceğini soran bir mesaj aldığını söylüyor. “Çok yoğun bir zamandı ve bu yüzden onun her sabah uyanabilmesi ve ton türünün muhteşem olacağına karar vermesi” dedi.

Chudnovsky, geçmişte pişman olduğu anların çoğu zaman yeni bilgi yüzeylerinden sonra hareket etme tereddütünü içerdiğini söylüyor.

“Çok hızlı kararlar vermek zorundasınız” dedi. “Sonuç, verilere dayanmalıdır, ancak bunları yapmakta tereddüt etmemelisiniz.”

Facebook mesajlaşmaya büyük bahis yapmaktan çekinmiyor. Zaman öder mi söyleyecek.