Beverly Rosales Ekim ayında hamile olduğunu öğrendiğinde, söylemek zorunda olduğunu bildiği ilk insanlardan biri Amazon'daki menajeriydi.

 

Rosales daha fazla tuvalet molası vermeye başlaması gerektiğini biliyordu ve Amazon'un Golden State Fulfillment Center'daki patronlarının bir sorunu olacağından endişeleniyordu. Bir denetçi olarak 10 saatlik vardiyası boyunca, öğeleri tarar, bir poşet doldurup bir sonraki kişiye gönderirdi.

Bu korkuların haklı olduğunu iddia ediyor. Patronlarının banyoyu kullanmak için ne kadar zaman harcadığını ve hamileliği sırasında çalışma hızının nasıl yavaşladığını sorduğunu söyledi.

Amazon'un Siber Pazartesi gününün Kasım ayındaki en büyük alışveriş günü olan acelesinden yaklaşık bir hafta sonra, dünyanın en büyük çevrimiçi perakendecisi, iki yıl görev süresinin 950.000 metrekarelik San Bernardino, Kaliforniya tesisinde sona erdi. Yöneticilerine hamile olduğunu söylediğinden beri iki aydan az bir süre geçti.

Amazon'un depolarında çalışan en az yarım düzine diğer kadına benzer şekilde, saatte 15 dolar kazanan Rosales, şimdi hamileliğinden dolayı ayrımcılığa uğradığını iddia ederek teknoloji devini dava ediyor.

Son sekiz yılda kovulan hamile depo çalışanları tarafından açılan Amazon aleyhindeki yedi davayı gözden geçirdi ve şirketin ihtiyaçlarını karşılamadığını iddia etti. Talepler, davalara göre daha uzun banyo molaları ve ayaklarında daha az sürekli çalışma saatleri içeriyordu, ancak tüm durumlarda, bekleyen anneler yöneticilerine hamile olduklarını söyledikten sonra kovuldu. Davaların altısı mahkemeye çıkarıldı.

Bu davalar, Amazon ve CEO Jeff Bezos'un ABD'deki merkezlerinde, her şey için çevrimiçi pazar oluşturmak için acele koşullar yarattığını algılamıyor. Depo çalışanlarını örgütlemeye çalışan topluluk aktivistleri ve sendikalar, uzun süredir şirketin çalışanları zorlu işler yapmaya zorladıkları ve verimliliklerini yakından takip ettikleri yönündeki endişelerini dile getirmişlerdir. Yıllarca süren haberler ve çalışanların kötü muamele ile ilgili şikayetleri akışı bu işlerin loş görüşüne katkıda bulundu. Şirket, Amazon Prime’ın iki günlük sevkıyatını bir güne düşürmek gibi tüketici yararlarını ortaya çıkardığından, bu olaylar bu tür kolaylıklar için insan maliyeti ile ilgili sorular ortaya koyuyor.

Davasını Ocak ayında açan ve Haziran ayında olan Rosales, "Amazon mümkün olduğunca fazla ürün çıkarmak istiyor" dedi. “Orada çalışmak için konaklamaya ihtiyaç duymayan birçok insana ihtiyaçları var. Rakamları çalışanlarından daha fazla önemsiyorlar.”

Rutgers Yönetim ve Çalışma İlişkileri Okulu'nda doçent olan Rebecca Kolins Givan bu duyguyu tekrarladı. Hamile işçilerin Amazon depolarına işten atıldığını, bu işlerin hızlı tempolu ve vergilendirici olduğunu ve işçilerin hedeflerine sürekli olarak ulaşmalarını istediğini duymasından şaşırmadı.