Özel bir röportajda, üst düzey bir Google yöneticisi AI'sının ruh halinizi tanıyabileceğini ve bıraktığınız konuşmaları alabileceğini söylüyor.

 

Havadaki 550 metreden, Google’ın Scott Huffman’ı Las Vegas siluetine bakıyor. Ocak ayının başında güneşli bir öğleden sonra ve şu anda Google bu kasabanın sahibi.

Arama devi, dünyanın en büyük teknoloji vitrini olan CES'te bir pazarlama saldırısı için buraya geldi. Tek görevi, akıllı termostatınızı kontrol etmek, uçuş bilgilerinizi almak ve başlıkları okumak için dijital konsiyerj yazılımı olan Google Assistant'ı yenmektir.

Yardımcı Yardımcısı'nın mühendislik başkan yardımcısı Huffman, Sin City'nin London Eye gözlem tekerleği versiyonu High Roller'de büyük bir cam kürede yanımda duruyor. Neredeyse yolculuğun zirvesine ulaştık. Aşağıda, Asistan'ın tetikleyici ifadesi olan "Hey Google" kelimesini Las Vegas Kongre Merkezi'nde devasa harflerle sıvanmış olarak görebilirsiniz. Cümle kısmen başka bir binanın köşesinde gizlenmiş, çerçeveye oturmuş, bu yüzden tabela sadece "Hey Go" yazıyor gibi görünüyor.

Bu çok uygun bir nokta çünkü “gitmek” Google’ın Asistanı’na gelince belirsiz bir felsefe gibi görünüyor. Google CEO'su Sundar Pichai yazılımı üç yıl önce yayınladığından beri, arama devi, Amazon’un kendi dijital asistanı Alexa’yı yakalamak için can atıyor. Google’ı 2014’te pazara süren Alexa, artık tam anlamıyla bir ev ismi. Aynı zamanda, birçoğu, interneti aranabilir ve kullanılabilir kılan, Google’ın doğuştan hak ettiği düşünülen bir ürün.

Konu kazanmaya gelince, Google’ın hala yapacak işleri var. Araştırma şirketi eMarketer'e göre, Amazon'un Echo cihazları Alexa tarafından destekleniyor ve akıllı hoparlör pazarının neredeyse yüzde 70'ine sahip. Asistan'ın yaşadığı Google Home cihazları, yalnızca dörtte bir oranında utangaç. Ancak Google, 2023 yılına kadar Amazon'dan tacı alabilir, başka bir araştırma şirketi olan Canalys'i tahmin ediyor.

Huffman bana “Eğer bir asistan yoksa, bir asistan işe yaramaz” diyor. “Son birkaç yıl içinde Asistanı gerçekten dışarı çıkarmak için çok fazla enerji harcadık.”

“AI ile, yolun bazı kurallarını düşünerek toplumu ele alacağız.”

 

Çoğu kişiye Asistan veya Alexa’yı ne için kullandıklarını sorun ve muhtemelen ses asistanlarının şarkı çalmak, mutfak zamanlayıcı ayarlamak veya bir akıllı cihaza bağlılarsa ışığı açmak için harika olduklarını söylerler. Sorun değil, ancak Google böyle şeylerden fazlasını yaparak Amazon’u yenmek istiyor. Geçtiğimiz yıl, Google’ın Asistanla olan yörüngesi bilimkurgu seviyesindeydi ve bundan sonra sadece daha istek uyandırıcı hale geliyor.

Sert makine öğrenmesi, doğal dil işleme ve yapay zeka pirzolalarına dayanarak, iddialı yeni özellikler tanıttı. Tanıklık etmek: Duplex adlı bir proje ile Google, sizin adınıza randevuları almak için son derece insanca bir robot istiyor. Asistan'ın 27 dili konuşan yeni bir Tercüman modu ile gerçek zamanlı olarak sizin için konuşmaları tercüme etmesini istiyor.

Huffman, “Enerjiyi yakıyor muyuz? Evet, bu masa üstü kazıkları” diyor. “Fakat eğer AI gerçekten bizim farklılaştırıcımız ise, onu insanların yaşamlarını gerçekten değiştireceği bir seviyeye çıkaracak fonksiyonellik nedir?”

Burada Huffman'a sordum, çünkü geniş ortamın bazı içsel konuşmaya yol açacağını umuyordum. Sanki büyük yükseklikler Pride Rock'ta Mufasa ve Simba gibi bir an doğacak, Yaşam Çemberi hakkında konuşacak. Ya da böyle bir şey.

Medya eğitimli bir teknoloji uzmanıyla konuşurken hiçbir şey o kadar dramatik değil. Ama hepsi benim açımdan sadece arzulu değildi. Gözleri ve gür gri keçisi olan 14 yıllık bir Google gazisi olan Huffman, dijital asistanlar çağındaki gizliliğin geleceği hakkındaki sorularımı değerlendiriyor. Diyor ki - ilk başta - mevzuat alabilir.

 

g asistan

 

Ayrıca Google Asistan'ın nasıl gelişebileceği hakkında konuşacak bir oyun. Google'ın tartışmasız en önemli ürünü olduğu hakkında ne düşündüğü hakkında aydınlatıcı bir fikir.

Önümüzdeki beş yıl boyunca, Huffman Asistan'ın, bir bilgisayar bilimi açısından bakıldığında temel olan her şey olan doğal insan konuşmasının temellerini gerçekleştirebileceğini öne sürüyor. "Hey" ya da "Tamam" gibi kelimeler "çok garip" diyor. Asistanın ruh halinizi ve tonunuzu anlamasını ve hayal kırıklığına uğramadığınızı tespit etmesini istiyor. Yazılımın dün onunla yaptığınız tam bir tartışmayı hatırlamasını istiyor, böylece bugün kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

10 yıldan beri ona vizyonu soruyorum. Belki, musiktir, fiziksel robotlar - sadece konuşabileceğiniz botlar değil, aynı zamanda hareket eden ve iş yapan robotlar - ev ürünleri haline gelir ve dijital asistanlar onlarla bütünleşebilir.

Gözlem tekerleğindeki sürüşümüz sona erdiğinde, kabin yavaş yavaş dünyaya iner. Yanında tokatlayan "Hey Google" kelimelerinin de yer aldığı bir Las Vegas Monorail arabasını yoluna yerleştirdik. İstasyondan ayrılmaya hazırlanıyor.

 

Dubleks anı
Pichai’nin Mayıs 2016’da Google’ın yıllık I / O konferansında 7.000 geliştiriciden oluşan bir kalabalıktan önce Asistan’ı tanıtmasından birkaç gün önce, onun ürününü duymak için ofisinde oturdum. Arama devi, doğrudan Amazon Echo ile rekabet edebilecek akıllı ev sahibi Google Home'u duyurmaya hazırlanıyordu. Asistanın Alexa'ya benzeyeceği açıktı.

Ancak Pichai, en başından beri, bundan daha fazlası olduğu konusunda ısrar etti. Pichai, "Google, kullanıcılara 'Merhaba. Nasıl yardımcı olabilirim?' Diye soruyor." Dedi. "Kendi bireysel Google’ınızı oluşturmak olarak düşünün."

Biraz esinlendikten sonra, rahatsız olmuş bir Pichai nihayetinde piyasayı tutuşturmak için Amazon kredisi verdi. “Önde olacağımız alanlar var ve birinin yol gösterdiği ve yapacağımız alanlar olacak” dedi.

Geçen yıl, bu hırs daha belirgin hale geldi. Pichai, Mayıs ayında, insan konuşmasını taklit eden çene bırakan, gerçekçi bir ses çıkarıcı AI olan Duplex'i tanıttı. Yazılım, "uh" ve "um" gibi sözel tikleri kullanır ve konuşmaları duraklatır, sanki bir sonraki söyleyeceklerini düşünür, sanki cevapları önceden programlanmış olsa bile. Şu anda sınırlı kamu testinde.

Dubleks'in amacı Asistan'ın sizin için restoran rezervasyonları ve saç randevuları yapmasını sağlamaktır. Ancak neredeyse hemen, endüstri izleyicileri, AI etisyenleri ve tüketiciler, yazılımın konuştuğu insanları aldatma yeteneklerinden endişe ediyorlar. Google daha sonra, insanların bir robotla konuştuğunu bilmeleri için açıklamalar yapacağını söyledi.

Huffman, Google için önemli bir an olduğunu söyledi. “Tepkilerin gücü beni şaşırttı” diyor. “Bu toplumsal soruların ne kadar ileri gittiğini bize açıkça belirtti.”

 

Mevzuatın hayaleti
Bu büyük sorulardan biri: Dijital asistanlar daha akıllı ve zeki olurken, bir yaşta mahremiyet nasıl görünüyor?

Silikon Vadisi, gizlilik uygulamalarında her zamankinden daha fazla inceleme yapıldığı için önemlidir. Facebook son iki yılını dezenformasyon kampanyalarından büyük veri ihlallerine kadar krizden sonra krize karşı harcadı. Geçtiğimiz ay, CEO Mark Zuckerberg, The Wall Street Journal için seçtiği şirketin açık veri reklam iş modelini savunmak zorunda kaldı. Google, Android telefonlardaki konum verileri toplama özelliği ve Çin gibi otoriter bir ülkeye tekrar girme durumunda gizlilik konusundaki tutumlarının ne anlama gelebileceği konusunda mikroskop altında olmuştur. Pichai, Dragonfly adlı Çin projesiyle ilgili sorularla yüzleşmek ve Google’ın genel olarak insanların kişisel bilgilerini almasına cevap vermek için Aralık’ta Kongre’nin önüne sürüklendi.

İnsanların oturma odalarına, her zaman uyanık kelimeleri dinleyen bir mikrofonu - "Hey Google" ın geldiği yer - ve işler daha da karmaşık hale gelir.

Bilgisayar biliminde doktora yapan Huffman, "Google Ana Sayfası veya Alexa hakkında düşünürseniz, bunlar kişisel cihaz olmayan ilk cihazlardır." “Gerçekten ortak bir ortamda yaşayan bilgisayarları kullanıyorlar ... Bu şeyler şimdi bu odada hepimizle birlikte yaşıyor ve biz hepimiz kullanıcıyız. Gizlilik nasıl işler? O zaman?

Huffman, Google’ın AI etrafında gündem belirleme konusunda yaptığı çalışmalara işaret ediyor. Geçen Haziran, Pichai, şirketin teknolojiyi nasıl kullandığını belirleyen bir dizi AI etik kurallar yayınladı. Kılavuzlar, çalışanların Google'ın drone görüntülerinin analizi için AI geliştirmesine yardımcı olmak için Pentagon ile imzaladığı bir sözleşmeyi protesto ettikten sonra geldi. Bu kurallar, silahlanma konusunda asla AI geliştirmemesi ve yalnızca “sosyal açıdan faydalı” teknolojiler yaratma yeminini içeriyor.

Ancak, öz düzenleme muhtemelen şirketteki tek kontrol olmayacak.

Huffman, "Dürüst olmak gerekirse, sonuçta toplumun bu şeylerin nasıl uyduğunu belirttiği gibi muhtemelen yeni yasalar alacağını düşünüyorum." Diyor. “Telefon gibi şeylere bakıyorsunuz; uzun zamandır buralardaydı. Bir telefonu nasıl kullanabileceğinize ve ne yapabileceğinize dair bir sürü yasa var.”

Mesela, arama izni olmadan bir telefonu kapatamazsınız, diyor. Huffman, “Yani [kural] bu teknoloji nesli içindi” diyor. “AI ile, yolun bazı kurallarını düşünerek toplumu ele alacağız.”

Bu yasaların nasıl görünebileceği konusunda baskı yapan Huffman, ifadesini geri aldı. “Mevzuat alıp almadığını bilmiyorum. Bu konuda konuşacak doğru kişi değilim” diyor. Ancak her nasılsa, karar vermek topluma bağlı olacak, diyor.

Huffman düzenleme türleriyle ilgili spekülasyonlar yapmayacak, ancak Stanford İnternet ve Toplum Merkezi'nin gizlilik müdürü Jen King, mevzuatın nasıl görünebileceği konusunda bir fikir sahibi. Şu anda akıllı konuşmacılar aracılığıyla toplanan veri türlerini araştırıyor.

 

“Bu şeyler şimdi bu odada hepimizle yaşıyor ve biz hepimiz kullanıcıyız. O zaman mahremiyet nasıl çalışıyor?”

 

King, düzenlemenin, Mayıs 2018’de yürürlüğe giren kapsamlı bir Avrupa yasaları olan Genel Veri Koruma Yönetmeliği veya GDPR’nin yürüttüğü sınırlamalara benzer görünebileceğini belirtti. Dijital asistanlarla ilgili olarak, mevzuat, tüketicilerin silinmesini istiyorsa hükümetin veriler için silme politikalarını uyguladığı anlamına gelebilir. Veya kanun, verilerin özellikle nasıl kullanıldığına ve “kalıcılıkta” olmadığından emin olmak için daha spesifik bir onay gerektirebilir.

İnsanların istemeden kişisel bilgilerden vazgeçmediğinden emin olmak için gelecekte Google’ın ve diğer şirketlerin cihazlarında belirledikleri varsayılan değerlere dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor.

King, "Çoğu insan için Google, internete açılan bir kapıdır. Bu yardımcılar bu rolü daha da dolduruyor" diyor. “Şirket deneyiminizi şekillendiriyor ve bunu onlara fayda sağlayacak şekilde yapacaklar.”

'Ben bağırdım'
Tabii ki, eğer hiçbiri sadece dijital asistanlara ihtiyaç duymayacağına karar verirse, bunların hiçbiri önemli değil.

Huffman ve ekibi Google Asistanı için özellikler geliştirmekten kurtuldukça, Pichai de rolünü üst seviyede tutuyor - en ince seviyede bile. Huffman, CEO’nun sık sık yazılımdaki hataları ve yetersizlikleri bildirdiğini söyledi. Örneğin, "Hey Google" dediğinde ve yanlış cihaz harekete geçtiğinde, Huffman'a bunu bilmesini sağlar. Pichai yazılımı kurmaya çalışırken, asistan aile üyelerinin sesini anlayabiliyordu ve Huffman'a sürecin çok karmaşık olduğunu söyledi.

Huffman gülerek, “Bazen bağırıyor ve haklı olarak öyle” diyor. “Bizi gerçekten zorluyor.”

Tüketicilerin asistanlarını kullandıklarını kanıtlamaya istekli, geçen ay hem Amazon hem de Google nadiren yaptıkları bir şey yaptı: Kullanıcı rakamları yayınladılar.

Amazon, 100 milyondan fazla Alexa cihazı sattığını söyledi. Geçilmemeli, birkaç gün sonra Google Asistan'ın 1 milyar cihaza ulaşmaya yakın olduğunu söyledi. Ancak hiçbiri tüm hikayeyi anlatmıyor. Örneğin, yazılımın önceden yüklenmesinden dolayı bu milyar Asistan cihazının büyük çoğunluğu (Google ne kadarını söylemez) Android telefonlara otomatik olarak dahil edilir. Elbette, Google Asistanı kendi Pixel telefonlarına da yükler.

Huffman'a bu rakamın telefon olmayan cihazların hâkimiyetinde olacağını soruyorum. Bilmediğini söylüyor, ancak Google Asistan'ın yaşayabileceği ve sonunda toplayabileceği iki alanı arıyor - arabalar ve evler.

Google'ın akıllı ev için savaş planı iyi belgelenmiştir. Akıllı ev hoparlörleri için piyasadaki Amazon ve Echo cihazlarını ele geçirmek istiyor. Ayrıca, Asistan'ın Samsung, Sony ve Hisense gibi üreticilerden mümkün olduğu kadar çok akıllı TV ile çalışmasını sağlamak istiyor. Ancak Google’ın Asistanı arabalara sokma zorunluluğu daha az konuşulmaktadır. CES’de Google, Anker Roav’un sigara çakmağına takılan bir araç telefonu adaptörü de dahil olmak üzere otomobiller için birkaç Asistan cihazı açıkladı.

Fikir, asistanı çok geniş bir alana yaymaktır. Kolay olmayacak. Şanslarını ortaya koymada, Huffman Vegas temasına geri döndü.

“Sanal asistanlar - bizim ve diğer herkesin -“ O olmadan yaşayamam ”anlamında çoğu insan için henüz tam olarak orada değiller” diyor. Yani Google’ın yapacak çok işi var. "Hiç şüphesiz bu bir bahis."