Para cezası, Genel Veri Koruma Yönetmeliği uyarınca uygulanan en büyük cezadır.

 

Google, kullanıcılarına verilerini nasıl topladıklarını ve hedeflenen reklamlar için nasıl kullandıklarını düzgün bir şekilde açıklamadıkları için bir Fransız düzenleyici tarafından 50 milyon Euro (yaklaşık 57 milyon $) para cezasına çarptırıldı.

Ceza, 2018'de yürürlüğe giren yeni bir Avrupa gizlilik yasası uyarınca uygulanan en büyük cezadır. Avrupa Birliği'nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği, Avrupalılara bilgileri ve şirketlerin bunları nasıl kullandıkları üzerinde daha fazla kontrol sağlar.

Fransa Ulusal Veri Koruma Komisyonu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Google’ın veri toplama hakkındaki bilgileri kullanıcılara kolayca erişilebilir hale getirerek şeffaflık yükümlülüğünü yerine getirmediğini belirledikten sonra para cezası verdiğini belirtti. Komisyon, Google’ın aynı yerde veri işleme amaçları ve veri saklama süreleri hakkında bilgi sunmadığını ve bazen kullanıcıların bilgi almak için beş veya altı tıklama yapmalarını istediğini tespit etti.

Komisyon ayrıca, Google'ın açıklamalarını "çok genel ve belirsiz" olduğunu söyleyerek bilgileri net ve kapsamlı bir şekilde sunmadığını da tespit etti. Komisyon, Google’ın ayrıca, yetersiz bilgi nedeniyle kişisel reklamlar için de geçerli bir kullanıcı onayı almadığını belirtti.

Bir Google sözcüsü, "İnsanlar bizden yüksek şeffaflık ve kontrol standartları bekliyorlar" dedi. “Bu beklentileri ve GSYİH'nın rıza gerekliliklerini yerine getirmeye derinden bağlıyız. Bir sonraki adımlarımızı belirleme kararını inceliyoruz.”

Mayıs ayında yürürlüğe giren GSYİH, kişisel verilerin işlenmesi ve saklanması konusunda daha katı kurallar getirdi ve şirketlerin kişisel verileri kullanmadan önce açık onay almalarını istiyor. Şirketler, kullanıcılarına kişisel verilerinin bir kopyasını sunabilmelidir ve veri ihlallerini 72 saat içinde bildirmeleri gerekir.