CNET's  reporters debate products, partnerships and presence at the world's largest tech show.

 

Bu hafta dünyanın en büyük teknoloji fuarı olan CES'te hype çoğu iki şirkete odaklandı: Google ve Amazon. İki teknoloji geleneğinin çölde savaşmak için Ocak ayında Las Vegas'a gitmesi ve akıllı eviniz, akıllı arabanız ve akıllı telefonunuz için savaşta en çok yeri kimin kazanabileceğini görmek için yıllık bir gelenek haline geliyor.

Bir köşede, Amazon, 2014'te akıllı hoparlör pazarına öncülük etmek için kullanılan eski ses asistanı Alexa ve endüstri lideri oldu. Şirketin Echo akıllı hoparlörüne ilk getirdiği Alexa, artık ev ismi.

Diğer köşede, iki yıl sonra yarışmaya giren bir rakip olan Google Asistan. Asistan, arama devinin Google Ana Sayfa ürünlerine güç veriyor ve "Hey Google" ifadesiyle tetikleniyor.

Şov başlamadan önce bile, iki şirket de sandıklarını çoktan vuruyorlardı. Geçen hafta, Amazon 100 milyondan fazla Alexa cihazının satıldığını açıkladı. Google, pazartesi günü aşılmaması için asistanın ay sonuna kadar 1 milyar cihaza inşa edilmesinin beklendiğini söyledi. Ancak hiçbiri tüm hikayeyi anlatmıyor. Örneğin, bu milyar Asistan cihazının büyük bir kısmı, varsayılan olarak yüklenen yazılımla birlikte gelen Android telefonlar.

Her şirket farklı bir strateji ile CES'e girdi. Google, kasabanın her tarafında "Hey Google" kelimelerini sıvayarak, en üst sıralarda yer alıyordu. Amazon yaklaşımda incelikliydi ancak her türlü üründe ortakların stantları, sahne sunumları ve "Alexa ile Works" etiketlerinin yükleri ile gösteride yer almaya gayret gösterdi.

Tüm eylemleri kapsayan Las Vegas'ta geçen bir haftadan sonra CNET, Amazon’u kapsayan Ben Fox Rubin’i ve Google’ı kapsayan Richard Nieva’nın ne olduğunu analiz etti. Buzz'lardan ürün ilanlarına, komik şapkalara kadar her şeyden bahsettiler. Ve nihayetinde şu soruyu cevaplamaya çalıştılar: Hangi şirket CES 2019'u kazandı?

Rubin: CES'e ilk başladığımda, birkaç büyük teknik oyuncunun gösteriye gelmediği dikkat çekiciydi.

Nieva: Katılıyorum. Samsung burada her zaman çok fazla ses çıkardı, ancak çoğunlukla Google, Amazon ve Apple kendi etkinliklerine saplandı. Üç yıl önce, kapsama aldığım şirketler, burada en büyük röportajımın bir şirket yöneticisi ile değil, eski bir mafya avcısıyla olduğu konusunda çok az bilgiye sahipti.

Rubin: Söylemeliyim ki, son iki yılda Google’ın CES’de görünmeye karar vermesi çok güzel.

 

amazon

 

Nieva: Doğru. Geçtiğimiz yıllarda Google bir yana dururken, LG ve HTC gibi ortakları tüm duyurularda bulundu. Ancak Google 2016’da Asistan’ı başlattıktan sonra her şey değişmeye başladı. Sonra geçen yıl hoo, hepsi dışarı çıktılar. Ve bu yıl daha da büyüdüler. Google’a CES’de pazarlamaya ne kadar harcadıklarını ve cevap alamadıklarını soruyorum. Bu yıl stantları Las Vegas Kongre Merkezi'nin dışındaki bir şehir bloğu gibiydi ve çılgınca bir Küçük Dünya gezintisi içeriyordu.

Rubin: Ama büyük bir kabinin bir şirkete CES'in en iyisi için taç vermesinin bir nedeni olduğunu düşünüyor musunuz? Bu sadece ne kadar para harcamak istediğinize bağlı. Amazon için Google’dan bir avuç küçük kabine sahipti, ancak otomotiv alanındaki LVCC ve Sands Expo kat dahil olmak üzere her yerde görünüyorlardı. Bu yıl bunun bir etken olması gerekmiyor, ancak son iki yılda CES'i "kimin kazandığını" göz önüne aldığımızda net kazanan, Alexa'nın baskınlığı sayesinde Amazon oldu.

Nieva: Eğer "her yerin her yerinden" bahsediyorsak, Google'ın beyaza bürünmüş, gösteri masasının karşısındaki kabinlere gömülü komik şapkalar giymiş bir sürü ordusu vardı. O adamlardan birini görmeden, kongre merkezinde ya da Sands Expo'da birkaç adım yürüyemezsiniz.

Rubin: Yeterince adil. Peki ya gerçek teknoloji? Amazon, Lenovo Smart Tab tablet / akıllı ekran, Ford'un yeni otomobil bilgi-eğlence sistemi ve hatta Vuzix akıllı gözlükleri de dahil olmak üzere yeni Alexa destekli ortaklıklar yaptığını duyurdu. Alexa’nın ötesinde, Amazon’un Ring ev güvenlik ekibi, apartman birimleri ve hareketle çalışan dış mekan ışıkları için yeni bir akıllı gözetleme kamerası tanıttı. Anahtar teslimi, şirketin ev içi teslimatı ve anahtarsız giriş hizmeti olan Amazon tarafından garaj içi teslimat ve Key for Business'i duyurdu.

Nieva: Google'ın pazarlama saldırısının da özü vardı. Şirket Asistan için bugüne kadar gördükleri en etkileyici özelliklerden birini duyurdu: konuşmaları gerçek zamanlı olarak çeviren bir tercüman modu. Işıklarınızı açmaktan daha fazlasını yapmayı hedefliyor - ilginç bir mühendislik ve doğal dil projesi. Bunun yanı sıra, Google ayrıca şirket ortaklarının yapmış olduğu bazı donanımları da açıkladı. Lenovo Akıllı Saat (Echo Spot'a çok benziyor) ve KitchenAid akıllı ekran var. Gösteride yer alan bazı ürünlerin, Sonos konuşmacılar ve KitchenAid Akıllı Fırın + gibi hem asistanlarla birlikte çalışacağına dikkat çekmeye değer, bu nedenle devam etmek için bu eğilimi arayın.